PEHMEÄ MUUTOS PÄHKINÄNKUORESSA

Sinä syöt, juot, liikut, ajattelet ja toimit jo jollakin tavalla. Muutos on jo käynnissä. Tämä oivallus siirtää sinut suoraan jumimoodista muutosmoodiin ja tekee aloittamisesta helppoa. Autoa ei tarvitse käynnistää, riittää, kun tartut rattiin.

Tavoite kertoo suunnan muutokselle ilman, että se tuntuu ahdistavalta missään vaiheessa. Se on tienviitta matkan varrella, majakan valo pimeässä. Tienviitta ja majakka auttavat matkalaista riippumatta siitä, kuinka kaukana päämäärä on.

Kun mitään varsinaista aloittamista ei tarvita ja kun tavoite ei stressaa, innostus tekemiseen syntyy itsestään. Kokeillen löytyvät itselle parhaat keinot. Vain sellaista halutaan vapaaehtoisesti jatkaa, mikä tuntuu hyvältä. Pehmeä muutos tapahtuu mukavuusalueella.

Pehmeä muutos on vaihtoehto sinulle, joka olet turhautunut toistuviin epäonnistumisiin muutosyrityksissäsi ja väsynyt motivoimaan itseäsi väkisin.

Itsensä hyväksyminen ja rauhaan jättäminen kuuluvat pehmeän muutoksen ytimeen. Pakottamiseen perustuva muutos ei toimi: kun kontrolli ja pakottaminen lopetetaan, loppuu myös toiminta. Kestävät muutokset perustuvat omaan haluun ja vapaaehtoisuuteen.  

Jätetään myös toiset rauhaan. Otetaan tuki vastaan ja hyväksytään sekin, että kaikki eivät ajattele samalla tavalla. Keskitytään muuttamaan omaa elämäämme sen sijaan, että yrittäisimme muuttaa toisiamme.

Iso osa stressistä syntyy siitä, että olemme tyytymättömiä itseemme, toisiimme tai elämään yleensä. Vaikka asiat eivät läheskään aina mene suunnitelmien mukaan, paljosta voimme silti olla kiitollisia.

Rauha on ihmisen perustila, kun uhkaa ei ole. Se syntyy, kun ihminen lakkaa esittämästä vaatimuksia itselleen, toisille ja elämälle. Rauha syntyy, kun jätetään rauhaan. Syvällä pehmeän muutoksen ytimessä sykkii sisäinen rauha. Sitä kannattaa jokaisen tavoitella.

Pehmeän muutoksen mindset mahdollistaa kestävien muutosten tekemisen inhimillisemmällä ja joustavammalla tavalla.